Ημερίδα για τις Ευρωεκλογές 16/03

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16/03/2019

Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών, ειδικών και νέων επιστημόνων η ημερίδα με θέμα «Ευρωεκλογές σε μια Ευρώπη που αλλάζει» από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ) στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο κύριος Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ οι χώροι ήταν ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ευγενίδου. Συμμετέχοντες Ομιλητές ήταν οι πανεπιστημιακοί, κ.κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Φωτεινή Ασδεράκη, Μάνθος Ντελής και οι Πολιτικοί, κ.κ. Δημήτριος Μάρδας, Γεώργιος Κύρτσος, Εύα Καϊλή.

Την ημερίδα άνοιξε η επικεφαλής του Τομέα Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΕΟΠΕ, κα. Μαρία Αρναουτάκη, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ομιλητές και συμμετέχοντες εκ μέρους του Προέδρου του ΕΟΠΕ, κ. Συμεών Σιδηρόπουλου και του Συμβουλίου Διοίκησης του Οργανισμού. Η κα. Μαρία Αρναουτάκη αναφέρθηκε στη συνέχεια στα αξιακά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην αναγκαιότητα συμμετοχής στις εκλογές, αλλά και στην διαχρονική, εξ΄ιδρύσεως του ΕΟΠΕ, προώθηση και προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος, κ. Αντώνης Σρόιτερ, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη διεξαγωγής συζητήσεων εν όψει των επικείμενων εκλογών καθώς και το ζήτημα της προώθησης και συμμετοχής των νέων στις εκλογικές διαδικασίες.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στα οράματα που χρειάζεται να επιτευχθούν εξαλείφοντας λανθασμένες πρακτικές καθώς και στα όσα έχουν ήδη επιτευχθεί προστατεύοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη είναι μια σκέψη που πρέπει να γίνει συναίσθημα» ήταν το σημείο κλειδί της ομιλίας του Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικαλούμενος ρήση του Ομπάμα, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «η ΕΕ είναι το σχέδιο που δικαιώθηκε από την ιστορία», καθώς απολαμβάνουμε ειρήνη τα τελευταία 63 χρόνια, ευημερία, με 8 φορές υψηλότερο επίπεδο ζωής, ενώ η ΕΕ αποτελεί παγκόσμιο παίκτη ήπιας ισχύος, προστατεύοντας τις μειονότητες, την αγορά εργασίας, τα δωρεάν συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Ομότιμος Kαθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης με κεντρική θεματική στην ομιλία του την σημασία των Ευρωεκλογών για την Ευρωπαϊκή κοινωνία, τα διακυβεύματα και τις προκλήσεις. Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Ελλάδα είναι η Πατρίδα μας αλλά το μέλλον μας είναι η Ευρώπη».

Ο κ. Δημήτριος Μάρδας, Βουλευτής, ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Υπουργός, πρ. Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στις προκλήσεις εν όψει των ευρωεκλογών, στις στρατηγικές και τα εμπόδια που επηρεάζουν την Ευρώπη καθώς και στις λύσεις που θα χρειαστεί να παρθούν.

Ο κ. Γεώργιος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής ΝΔ – EPP στην ομιλία του εξήγησε γιατί αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι διαφορετικές και υποστήριξε πως πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την Ευρώπη που θέλουμε και όχι μόνο για την Ευρώπη που έχουμε.

Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με Έδρα Jean Monnet και αντικείμενο στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τις Ευρωπαϊκές πολιτικές αναφέρθηκε στην  αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και στην πρόσφατη οικονομική κρίση.

Επιπλέον η κα. Φωτεινή Ασδεράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς με Έδρα Jean Monnet και αντικειμενο στις Πολιτικές Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε ως κύρια θεματική την Ευρώπη της γνώσης ενώ επιπλέον αναφέρθηκε στην συμμετοχικότητα των γυναικών και στις ανισότητες.

Ο κ. Μάνθος Ντελής, Καθηγητής στο Montpellier Business School παρουσίασε τις θεσμικές και οικονομικές ανισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τέλος των ομιλιών δόθηκε ο λόγος στο κοινό που παρακολούθησε αναπόσπαστα τις ομιλίες ώστε να εκφράσει την άποψη του. Νέοι άνθρωποι και όχι μόνο πήραν το λόγο και εξέφρασαν τις απόψεις και τις ερωτήσεις τους, δημιουργώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ ομιλητών και συμμετεχόντων.

Στο τέλος της ημερίδας παρέμβαση έκανε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολίτικων Επιστημόνων (ΕΟΠΕ), κ. Συμεών Σιδηρόπουλος. Αναφέρθηκε στην αξία της συμμετοχικότητας των νέων στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην εργαλοιοποίηση της λειτουργείας των θεσμών της κοινωνίας των πολίτων προς όφελος της δημοκρατίας.

Λόγω τεχνικού θέματος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη της ομιλία η Ευρωβουλευτής, κα Εύα Καϊλή, ενώ λόγω έκτακτης υποχρέωσης του Οργανισμού δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Δρ. Νικόλαο Βούλγαρη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προέδρος του Ελληνικού Οργανισμού πολιτικών Επιστημόνων κ. Συμεών Σιδηρόπουλος και μέλη  του Συμβούλιου Διοίκησης του Οργανισμού. Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Σ.Δ κα. Μαρία Γαβριέλα Αναγνωστοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ. Θεόδωρος Φίλιππος Σωτηρόπουλος και το μέλος του Συμβούλιο Διοίκησης του Οργανισμού κ. Αντώνης Γκούρλιας.

Παραβρεθήκαν επίσης ο Καθ. Αθανάσιος Βοζίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, η Δρ. Παρη Ράπτη, Ιατρός και μέλος του Διεπιστημονικού Συμβουλίου του ΕΟΠΕ, ο Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), Δρ. Νικόλαος Βούλγαρης. Η κα. Μαρία Αγγελή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΝΔΑ, η κα. Φαίη Θειάκου, στέλεχος του ΕΟΠΕ και στέλεχος φαρμακοβιομηχανίας. Ο κ. Βασίλης Παπαλυμπέρης και η στενή του συνεργάτης Αθηνά Αχματζίδου από τον Ελληνικό Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό όμιλο για την UNESCO. Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, κ. Καλαμπόκης, κ. Δρόσος και ο πρώην Ευρωβουλευτής των Οικολόγων, κ. Χρυσόγελος. Ο κ. Νίκος Κολιτσίδας από το Smart Democracy Institute, o κ. Μιχάλης Κουφαλιτάκης από τις εκδόσεις Economia Publishing. Ο κ. Γεώργιος Κωστάκος και ο κ. Δομήνικος Κυριάκος Χρυσίδης από το Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS) και η κα. Άννα Μπερδήμα από το Cyprus Union of Shipowners.

Φωτογραφικό Υλικό